KATALOG STROKOVNIH ZNANJ IN SPRETNOSTI
Status: Pretekli
21.12.2018
, Ur.l. 604-19/2010/23
Nasledniki:
-
- Menedžer/menedžerka hotelske operative 5586388011
1. Ime in koda kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti
Menedžer/menedžerka manjšega hotela 8110.012.6.1
Klasius-P
Hotelirstvo in gostinstvo (podrobneje neopredeljeno (8110)
Klasius-SRV
Podraven 6/1: Izidi, certifikatni sistem NPK (26100)
2. Potrebna strokovna znanja in spretnosti in posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo
2.1 Strokovna znanja in spretnosti Glej poklicni standard Menedžer/menedžerka manjšega hotela 8110.012.6.0 in točko 11 tega kataloga. 2.2. Posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo - srednja splošna ali strokovna izobrazba
- 5 let delovnih izkušenj na področju namestitvenih obratov
3. Povezanost s programi za pridobitev izobrazbe
4. Načini preverjanja strokovnih znanj in spretnosti
Storitev z zagovorom.
5. Merila preverjanja
Merila, ki jih je potrebno
upoštevati, so:
- kakovost storitve: doslednost, natančnost, strokovnost,
- nastop kandidata: prepričljivost, sposobnost pridobivanja novih gostov in
ohranjanja stalnih,
- učinkovito komuniciranje z gostom z upoštevanjem bontona in pravil
poslovnega komuniciranja,
- racionalno uporabo materiala, energije in časa,
- upoštevanje pravil o varnosti in zdravju pri delu.
Kriteriji ocenjevanja sestavin
procesa dela
Področje ocenjevanja
|
Delež (%)
|
načrtovanje in priprava
naloge
|
10
|
izvedba
|
50
|
dokumentacija
|
10
|
ustni zagovor
|
30
|
6. Poklic oziroma sklopi zadolžitev v okviru poklica, ki jih je mogoče opravljati po pridobljeni poklicni kvalifikaciji in koda
Menedžer/menedžerka manjše družbe, hotela (1315.01)
7. Raven zahtevnosti dela
(VI)
8. Prilagoditve za osebe s posebnimi potrebami
Ni prilagoditev za osebe
s posebnimi potrebami.
9. Materialni in kadrovski pogoji, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij
10. Časovna veljavnost izdanih certifikatov
Ni časovne omejitve.
11. Standardi strokovnih znanj in spretnosti
Ključna dela |
Znanja in spretnosti |
Naloge za preverjanje |
razvija poslovno sodelovanje med različnimi oddelki podjetja |
- načrtuje poslovanje in koordinira delo z drugimi enotami
- organizira, vodi in koordinira delo enot hotela
- pozna in oblikuje organizacijsko strukturo hotela
- pozna in pripravlja delovne naloge in kompetence posameznih oddelkov v hotelu
- pozna ponudbo in zmogljivosti hotela
- pozna opremo v hotelu in spremlja novosti in težnje v tehnologiji
- obvlada organiziranje, planiranje in izvajanje dela v posameznih hotelskih enotah ter sodeluje pri izvedbi večjih prireditev v hotelu
|
Izkaže znanje iz osnov upravljanja hotela (po
izboru komisije):
- našteje funkcije in
delovne naloge menedžmenta
- opiše možne cilje in
poslovne strategije
- za različne vrste
hotelov opiše organizacijsko strukturo
- našteje in pojasni
delovne naloge in kompetence posameznih oddelkov v hotelu
- opiše ponudbo hotelskih
storitev
- pojasni funkcije
posameznih hotelskih oddelkov
- našteje sisteme
kakovosti
- predstavi vrste stroškov
in pomen razmerja med stroški
-
pojasni pravne predpise, ki veljajo za poslovanje hotela
|
izvaja operativni menedžment v podjetju, s katerim zagotavlja uspešnost in učinkovitost ter kakovost |
- zagotavlja in izvaja sistem kakovosti in drugih predpisov s področja gostinstva
- skrbi za kakovostno ponudbo v namestitvenem in gostinskem delu
- predlaga in izvaja standarde kakovosti, kontrole poslovanja, ukrepe za zmanjševanje stroškov
- delegira naloge in pooblašča zaposlene
- pozna ukrepe za racionalizacijo poslovanja v vseh oddelkih
- pozna osnove menedžmenta
- pozna in oblikuje standarde kakovosti v posameznih oddelkih
- pozna sodobne težnje v ponudbi hotelskih storitev
- pozna predpise na področju hotelskega poslovanja
- pozna načine in možnosti optimizacije poslovnih procesov
|
Utemelji različne načine vodenja hotela:
- na konkretnem primeru
reši problem pri organizaciji dela
- opiše načine vodenja
- pojasni vodila pri
sestavi tima
- našteje elemente
hotelskega kodeksa
- pojasni pomen lika pozitivne
osebnosti odgovorne osebe
-
našteje in pojasni značilnosti dobrega menedžerja
|
nadzira proizvodne in poslovne procese |
- nadzira izvajanje ekoloških, tehničnih, varnostnih predpisov
- nadzira delo vseh enot v hotelu
- preverja izvajanje delovnih nalog sodelavcev, ki so vključeni v delovni proces
- preverja in nadzira delovne procese
- preverja učinkovitost organizacije delovnih procesov
- pozna procese načrtovanja, urejanja, vodenja in koordinacije ter nadziranja in analiziranje poslovanja
- obvladuje in pozna nadzor standardov kakovosti v prehrambenem in namestitvenem oddelku
- nadzira učinkovitost izvajanja trženjskih in promocijskih aktivnosti
|
Izkaže znanje iz analize poslovanja in spremljanja
uspešnosti hotela (po izboru komisije):
- pojasni kako bi v hotelu
vzpostavil učinkovit sistem nadzora
- opiše način preverjanja
opravljenih delovnih nalog
- našteje standarde
kakovosti
- na konkretnem primeru
statistično obdela podatke o poslovanju, jih interpretira in napiše poročilo
- na osnovi konkretne
bilance izračuna kazalnike uspešnosti poslovanja
- pojasni, kje lahko
nastanejo ozka grla in predlaga ukrepe
-
izkaže poznavanje okoljevarstvenih, tehničnih in varnostnih predpisov
|
analizira in spremlja uspešnost poslovanja hotela |
- spremlja poslovanje in pripravlja statistike poslovanja podjetja ter pripravlja predloge razvoja ter organizira delo
- spremlja trende, raziskave trga, konkurenco, uvaja nove proizvode in storitve
- ugotavlja uspešnost delovanja hotela
- analizira rezultate poslovanja
- predlaga ukrepe za izboljšavo poslovanja
- piše poročila
- sestavlja obračune
- vzpostavi učinkovit sistem kontrole porabe materiala
- pozna statistične metode obdelave podatkov in izdelavo poročil s pomočjo informacijske tehnologije
- zna poiskati, primerjati in selekcionirati različne vire informacij
- pozna zakonodajo o materialnem poslovanju
- vzpostavi sistem učinkovitega vodenja materialnega poslovanja (hrane, pijač, drobnega inventarja, potrošnega materiala, hotelske kozmetike, čistil ipd.)
|
Na konkretnem primeru predstavi in utemelji
uporabo trženjskih orodij v hotelirstvu (po izboru komisije):
- navede trende in pojasni
metode raziskave trga
- predstavi in opredeli
uporabo trženjskih orodij
- sestavi hotelski
proizvod
- našteje vrste tržnih
poti
- na konkretnem primeru
kalkulira in oblikuje ceno
- uporabi orodja tržnega
komuniciranja
- pojasni merjenje učinkovitosti
tržnega komuniciranja
|
sodeluje s poslovnimi partnerji, z naročniki in gosti |
- sodeluje z dobavitelji
- sprejema naročila za skupine gostinskih storitev
- sprejema naročila in rezervacije namestitev za posamezne aranžmaje
- sklepa pogodbe in skrbi za njihovo pravilno izvajanje
- pozna prodajne tehnike in pristope pri prodaji gostinskih in namestitvenih storitev
- razume in obvladuje komunikacijske kompetence in pravila poslovnega bontona
- pozna pravne predpise in zna pravno oceniti sklenjene pogodbe in uzance v gostinstvu
|
Izkaže znanje iz poslovne komunikacije v
slovenskem in tujih jezikih (po izboru komisije):
- v simulirani situaciji
predstavi hotel
- v simulirani situaciji
samostojno in strokovno komunicira s poslovnimi partnerji, z gosti in javnostjo
- uporabi osnovne
jezikovne funkcije in strokovno terminologijo
- našteje pogodbe v
hotelirstvu in pojasni njihovo vsebino
- navede pravne predpise,
ki se nanašajo na zaposlene in na varovanje osebnih podatkov gostov
- predstavi potencialne
ponudnike in pojasni sodelovanje z njimi
- na konkretnem primeru
reši pritožbo gosta
- predstavi kulturne
posebnosti posameznih narodov
|
upravlja kadrovske zadeve (izvaja kadrovski menedžment) |
- načrtuje in organizira izobraževanje in trening zaposlenih na področju gostinstva
- planira potrebe po kadrih
- predlaga kadrovske spremembe
- pozna pravne predpise
- pozna kadrovske normative in zna oceniti potrebe po kadrih
- pozna kadrovske postopke in pristope za spremljanje in razvoj človeških virov
- pozna sistem nagrajevanja zaposlenih po uspešnosti
- pripravi kriterije za nagrajevanje po uspešnosti
- spremlja in nadzira pravilnost izvajanja sistema nagrajevanja
- obvlada timsko delo
- pozna delovnopravne predpise
|
Na konkretnem primeru pojasni načine motiviranja
zaposlenih v okviru obstoječe zakonodaje (po izboru komisije):
- predstavi delovnopravne
predpise
- pojasni pristope za
spremljanje in razvoj človeških virov
- našteje možne načine
motiviranja in nagrajevanja zaposlenih
-
opredeli deležnike hotela in pojasni njihovo vlogo pri poslovanju hotela
|
12. Literatura, strokovno gradivo
- Barberis, P., Bruno, E. (2004). Deutsch im Hotel.
Gespräche führen. München: Max Hueber Verlag, izbrana poglavja.
- Barberis, P., Bruno, E. (2005). Deutsch im Hotel.
Korrespondez. München: Max Hueber Verlag, izbrana poglavja.
- Cerović, Z (2003). Hotelski menedžment. Opatija: Fakultet za turistički in
hotelski menedžment.
- Drucker, P. (2001). The essential Drucker: selections from the management
works of Peter F. Drucker. Oxford: Butterworth-Heineman.
- Hayes, K. D., Ninemeier, D. J. (2004). Hotel
Operations Management. New Jersey: Pearson Education.
- Jones, P., Lockwod, A. (1993). The Management of
Hotel Operations. London: Cassel.
- Lovelock, Ch. H. (1996). Services marketing, 3rd.
ed., New York: Prentice-Hall.
- Možina, S., et al. (2002). Management, nova znanja za uspeh. Radovljica:
Didakta.
- Pender, L., Sharply, R. (2003). The Management of
Tourism, London: Sage Publications.
- Stutts, A. T., Worthman, J. F. (2006). Hotel and
lodging management, 2nd. ed. New York: John Wiley & Sons.
- Venison, P. (1991). Managing Hotels. Oxford:
Butterworth-Heinemann.
13. Delovna skupina za pripravo kataloga standardov strokovnih znanj in spretnosti
- Jasna Bračun, Terme OLIMIA Podčetrtek
- Ferdo Gumzej, Terme 3000 Moravske Toplice
- Marko Budja, OZS
- Tanja Lešnik Štuhec, VSGT Maribor
- Iris Kociper, Športni center Pohorje
- Tadeja Krašna, VGŠ Bled
- Emira Premrov, VGŠ Bled
- Maja Kavec, SGIT
- Srečko Koklič, Turistično-gostinska zbornica Slovenije
- Anica Justinek, Center RS za poklicno
izobraževanje
Koordinacija pri pripravi kataloga standardov strokovnih znanj in
spretnosti:
- Valter Urh, Center RS za poklicno izobraževanje
|