Kaj je zbirna mapa

Zbirna mapa (portfolijo)  je zbirnik  posameznikove usposobljenosti, dosežene z učenjem (formalnim, neformalnim, priložnostnim) ali izkušnjami (delovnimi, življenjskimi). Pri preverjanju in potrjevanju nacionalnih poklicnih kvalifikacij so dokumenti o kandidatovih dosežkih učenja, delovnih ali drugih izkušenj, pridobljenih kompetenc in kvalifikacij  sistematično  urejeni glede na poklicni standard in katalog standardov strokovnih znanj in spretnosti.

Zbirna mapa v postopku preverjanja in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij služi kot pripomoček, na podlagi katerega si komisija ustvari sliko o kandidatu, njegovih delovnih izkušnjah in izobraževanju ter usposabljanju, in to morata imeti svetovalec in kandidat vedno v mislih, ko nastaja kandidatova zbirna mapa.

Oglejte si primer zbirne mape.

 • Tooltip8

  Nataša B. je pridobila NPK za socialno oskrbovalko. Že vrsto let dela kot strežnica v domu starejših. Zdaj pomaga tudi starejšim na domu.

  Dandanes veliko starejših potrebuje oskrbo na domu. S pridobitvijo NPK za socialno oskrbovalko bom kakovostno ponujala pomoč, ki jo bodo potrebovali ali zahtevali od mene.

  Preberite več ...
 • Tooltip9

  Judita Demšar je pridobila NPK predelovalke mleka. Potrditev je spodbuda za prihodnost.

  S sirarstvom se ukvarjam že dobrih 15 let. Znanje sem iskala na raznih tečajih in seminarjih doma in v tujini; potrebnega je veliko praktičnega znanja, in ker je KGZS pripravljena potrditi to znanje, bi bilo škoda, da bi bila brez certifikata.

  Preberite več ...
 • Tooltip2

  Natalija Sinkovič je pridobila NPK radijske napovedovalke. Svoje znanje je ovrednotila z verodostojno listino.

  Zanimanje za pridobitev certifikata za poklic napovedovalec voditelj je veliko in imetniki certifikatov smo ponosni, da lahko svoje znanje in spretnosti dokažemo tudi z verodostojno listino. Obenem pa ovrednotenje zahtevnega dela daje prav poseben pečat tudi poklicu radijskega napovedovalca voditelja.

  Preberite več..
 • Tooltip3

  Silvo Š. je pridobil NPK za hišnika. Svoje dolgoletne izkušnje je potrdil z uradnim potrdilom.

  V matičnem podjetju sem počasi napredoval in začel dobro opravljati delo hišnika.
  Med iskanjem, kako bi lahko dokazal svoje znanje in za to dobil potrdilo, sem spoznal NPK.

  Preberite več ...