Vprašanja in odgovori o NPK


Certifikat o NPK se pridobi pri Izvajalcih preverjanj in potrjevanj NPK. Izvajalci so vaš prvi korak, ko se odločate za NPK in z veseljem vam bodo odgovorili o vaši možnosti pridobitve certifikata. V seznamu NPK katalogov je ob vsakem posameznem katalogu za NPK tudi naslov in telefonska številka izvajalca, ki ponuja ta NPK. Izvajalec vam ponuja tudi svetovanje in pomoč v celotnem postopku vašega pridobivanja certifikata o NPK.


 1. V seznamu NPK katalogov poiščete NPK, ki vam ustreza. Smiselno se je osredotočit na tiste NPK kataloge oziroma strokovna področja, kjer že imate določene delovne izkušnje in znanja
 2. V seznamu NPK katalogov je ob posameznih NPK katalogih tudi navede izvajalec, to je organizacija, ki vam omogoča svetovanje in pridobitev izbranega NPK. Pokličite jih in se pozanimajte o razpisanih rokih za pridobitev želenega certifikata o NPK. Če je rok že razpisan, bo to razvidno tudi v seznamu NPK katalogov oziroma izvajalcev.
 3. Ob pomoči izvajalca pri njih oddajte uradno vlogo za pridobitev NPK.
 4. V kolikor izpolnjuje vstopne pogoje za pridobite NPK (to boste ugotovili že ob izpolnjevanju vloge za pridobitev NPK) začnete skupaj s svetovalcem pripravljati zbirno mapa oz. zbirati dokazila o vaših delovnih izkušnjah in znanjih, glede na vsebino izbranega NPK.
 5. Če vam bodo manjkale določena znanja, ki jih zahteva NPK, imate možnost, da pri izvajalcu ta manjkajoča znanja pridobite naknadno s krajšim usposabljanjem, če le ni pomanjkanje teh znanj preveliko ali pa, da ne gre za pomanjkanje bolj zahtevnih znanj. Ta usposabljanja pa niso obvezana (!) oziroma niso pogoj za pridobivanje NPK in so skoraj vedno plačljiva.
 6. Na koncu postopka pridobivanja NPK komisija za preverjanje in potrjevanje NPK vašo zbirno mapo oceni. V kolikor komisija na podlagi jasno določenih kriterijev za vrednotenje dokazil v zbirni mapi oceni, da je je zbirna mapa ustrezna jo potrdi in prejmete certifikat o NPK V kolikor pa oceni, da so vaša dokazila nepopolna, vas preveri še v živo, kjer vam postavi določena vprašanja ali vas zaprosi, da vaša znanja izkažete na praktičnem primeru ipd. V kolikor ste uspešni prejme certifikat o NPK.Kako do NPK

 1. Večja omejitev za pridobitev certifikata o NPK so lahko vstopni pogoji (imenujemo jih tudi posebni pogoji), ki so zapisani v vsakem posameznem NPK katalogu in sicer na prvi strani kataloga v točki 2.2. Ti vstopni pogoji se zelo razlikujejo med različnimi NPK-ji. Običajno pa so ti vstopni pogoji lahko:
  • predhodna izobrazba (običajno je to povezano z ravnjo zahtevnosti del NPK – največkrat je to npr. osnovnošolska ali pa srednješolska izobrazba)
  • delovne izkušenj (iz strokovnega področja NPK)
  • drugo (pri nekaterih NPK so lahko vstopni pogoji tudi različna predhodno opravljena usposabljanja, določeni izdelki ali storitve, zdravniško potrdilo ipd.)

  Obstaja pa kar nekaj NPK, kjer ni zapisanih nobenih vstopnih pogojev.

  Pri tolmačenju vstopnih pogojev za želen NPK vam lahko pomaga tudi izvajalec.

 2. Omejitev pa lahko predstavlja tudi pomanjkanje delovnih izkušenj in znanj iz področja vsebine NPK-ja. Vendar pa je kljub temu včasih vseeno možno pridobit certifikat o NPK, če le ni pomanjkanje teh znanj preveliko ali pa, da ne gre za pomanjkanje bolj zahtevnih znanj.

Cene samega postopka preverjanja in potrjevanja NPK so različne. V primeru, da gre le za potrjevanje kandidatove zbirne mape je cena približno do 180 EUR. Če pa je poleg potrjevanja zbirne mape, še neposredno preverjanje kandidata v živo, pa lahko cena naraste nekje približno do 220 EUR. Cene postopka so odvisne torej od načina ocenjevanja in so zapisane v Metodologiji za oblikovanje cene za pridobitev NPK. Lahko pa nekateri izvajalci ponujajo tudi različne plačljive priprave na postopek preverjanja in potrjevanja NPK (krajša usposabljanja za pridobitev manjkajočih znanj glede na zahteve NPK). Poudarit je potrebno, da so ta usposabljanja neobvezna za vas, niso del uradnih postopkov pridobivanja NPK in niso pogoj za pridobivanje certifikata o NPK


Prikazanih 4 / 17 Prikaži vse

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

 • Navigacija
  s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje